EKONOMIK ZŁOTĄ SZKOŁĄ 2023
        w rankingu PERSPEKTYW
europejska
karta
mobilności

Menu Główne

Kolejne spotkania z ciekawymi ludźmi

Tym razem on-line, klasy 3a, 3b, 3c i 3e spotkały się z Panem Tomaszem Stypułkowskim, prezesem Instytutu Innowacji i Technologii Politechniki Białostockiej sp z o.o. (https://instytutpb.com/). Pan Tomasz opowiedział o sobie, o swojej ścieżce edukacyjnej i zawodowej oraz o tym co teraz aktualnie robi i jakie wyzwania podejmuje. Jak sam powiedział „jest ich wiele, nie ma nudy”. Instytut Innowacji, którym kieruje zajmuje się budowaniem trwałej współpracy nauki z biznesem. Naukowcy na zlecenie przedsiębiorców wykonują różnego rodzaju „usługi zarówno o charakterze produkcyjnym, czy wdrożeniowym, a także koncepcyjnym i badawczym.” Pan Tomasz opowiedział o kilku rodzajach współpracy nauki z biznesem, starając się wyjaśnić młodzieży, jak duży ma to wpływ na oba podmioty. Na końcu prelegent przypomniał jak cenną kompetencją jest przedsiębiorczość, którą należy ciągle rozwijać.
Klasy IIc, IIIb, IIId i IIIf spotkały się z Panem Petrosem Psyllosem (https://petrospsyllos.com), młodym programistą i innowatorem, który zajmuje się wykorzystaniem nowoczesnych technologii, takich jak: zastosowanie sztucznej inteligencji, roboty społeczne. Został uznany przez amerykańską edycję Forbesa za jednego z 30 najlepszych europejskich innowatorów (poniżej 30. r. ż). Jest laureatem wielu nagród w dziedzinie wynalazczości o zasięgu krajowym i międzynarodowym. Pan Piotr (bo tak chce być nazywanym) opowiedział młodzieży trochę o sobie, a głównie o swojej pasji jaką jest sztuczna inteligencja. Znajduje się ona niemal w każdym oprogramowaniu, spotykamy się z nią co raz częściej Wszystko po to, by skuteczniej automatyzować procesy, szybciej pozyskiwać i analizować dane oraz minimalizować koszty. Pan Piotr zachęcał młodzież do pogłębienia wiedzy na temat innowacyjnych technologii. Jak mówi –„naprawdę warto”.

Oba spotkania odbyły się 19 lutego 2021 roku w ramach projektu „Nauka jest wartością – nowoczesna przestrzeń kształcenia zawodowego w ZSHE”.

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.