EKONOMIK ZŁOTĄ SZKOŁĄ 2023
        w rankingu PERSPEKTYW
europejska
karta
mobilności

Menu Główne

Pewnie w przyszłość

 

OKRES REALIZACJI PROJEKTU 01.09.2013 - 30.06.2015

KOORDYNATOR PROJEKTU BARBARA GOŁUBOWSKA
ASYSTENT KOORDYNATORA EDYTA WOŹNIEWSKA

Specjalistyczne szkolenie zawodowe „Barista/Sommelier”

Znać się na rzeczy - to wiele.
Ale znać się na kawie i winie - to zaszczyt!
                                                       

15 hotelarzy - uczniów naszej szkoły - poznało kunszt pracy Baristy i Sommeliera uczestnicząc w specjalistycznym szkoleniu zawodowym  „Barista/Sommelier”.  

Umiejętności które nabyli to:

  • przyrządzanie kawy
  • przygotowywanie artystycznych kaw (np. warstwowych)
  • prawidłowe dbanie o ekspres do kawy
  • obsługę klienta
  • rodzaje kieliszków, karafek i akcesoria sommelierskie
  • serwis win białych, czerwonych, musujących (najwyższy standard restauracyjny oraz spotykane odstępstwa, często popełniane błędy, wpadki)
  • napowietrzanie i dekantacja - cele i główne różnice.

Czytaj więcej: Specjalistyczne szkolenie zawodowe  „Barista/Sommelier”

Spotkanie „Hotelarzy” z dietetyczką w ramach projektowego cyklu szkoleń z ekspertem

24 lutego 2015 roku odbyło się kolejne spotkanie z ekspertem z cyklu z PASJĄ O HOTELU w ramach projektu „PEWNIE W PRZYSZŁOŚĆ – nowoczesna edukacja i kompetencje uczniów technikum hotelarskiego ZSHE". Klasy III d i II e miały okazję wysłuchać wykładu pani Agaty Laskowskiej, która przybliżyła uczniom temat: „Zasady planowania posiłków zgodnie z normami żywienia i rodzaje nakryć”. Dietetyczka z firmy Oleofarm opowiedziała o zasadach racjonalnego żywienia, codziennym świadomym wyborze spożywanych produktów i istocie aktywności fizycznej.

Uczniowie EKONOMIKA uczą się branżowego języka obcego

   Uczniowie EKONOMIKA uczą się branżowego języka obcego (angielskiego, niemieckiego i rosyjskiego).
   Znajomość języków obcych jest obecnie standardem w wymaganiach pracodawcy. Uczniowie naszej szkoły coraz chętniej doskonalą więc swoje umiejętności językowe, ponieważ wiedzą, że jest to warunek niezbędny jeśli myśli się o dobrej pracy w branży. Popularnością cieszą się zajęcia językowe w ramach realizowanego przez ZSHE projektu pt. „PEWNIE W PRZYSZŁOŚĆ - nowoczesna edukacja i kompetencje uczniów technikum hotelarstwa ZSHE”.
   Zajęcia skoncentrowane są na słownictwie z zakresu hotelarstwa, gastronomii i turystyki. Uczestnicy zajęć wyposażeni zostali w zestawy edukacyjne do nauki tych języków a kończąc szkolenie otrzymają certyfikaty potwierdzające ich kompetencje kluczowe i szczegółowe językowe umiejętności zawodowe. Zwiększą tym samym mobilność zawodową i siłę przetargową przy poszukiwaniu pracy.

Szkolenie z Housekeepingu

W dniu 11.02.2015 r. zajęcia z przedmiotu technika pracy w hotelarstwie w klasie IIE prowadziła Pani Urszula Markowską-Buwaj – Kierownik Recepcji z hotelu 3Trio***. Pani Ekspert realizowała temat: „Przygotowanie pokojowych do pracy. Rodzaje sprzątania”. Uczniowie dowiedzieli się m.in. że pracownicy Służby Pięter „grają” główną rolę w sprzedaży najważniejszego produktu hotelu - noclegu w pokojach i apartamentach. Dlatego też bardzo istotne jest należyte ich przygotowywanie się do świadczenia usług utrzymania czystości i porządku. Przyszli „hotelarze” teraz już wiedzą, że obsługa hotelu ma bardziej osobisty kontakt z gościem hotelowym niż jakikolwiek inny pracownik hotelu. Nasz gość rozwiał wątpliwości, że jest to dział, który nie ma bezpośredniego kontaktu z gościem. Spotkanie z Panią Urszulą Markowską-Buwaj zorganizowano z cyklu spotkań z PASJĄ O HOTELU w ramach projektu „PEWNIE W PRZYSZŁOŚĆ – nowoczesna edukacja i kompetencje uczniów technikum hotelarstwa ZSHE”.

Szkolenie OBSŁUGA KASY FISKALNEJ

 W dniach 05 - 06 lutego 2015 r. w ramach projektu „PEWNIE W PRZYSZŁOŚĆ – nowoczesna edukacja i kompetencje uczniów technikum hotelarstwa ZSHE” odbyło się szkolenie OBSŁUGA KASY FISKALNEJ. Wzięło w nim udział 20 uczniów kształcących się w zawodzie technik hotelarstwa. Zajęcia zrealizowano w siedzibie Towarzystwa Wiedzy Powszechnej Oddział Regionalny w Białymstoku.
Uczestnicy szkolenia otrzymali zaświadczenia o ukończeniu kursu.

Obsługa kas fisklanych

20 uczniów ZSHE w ramach projektu PEWNIE W PRZYSZŁOŚĆ – nowoczesna edukacja i kompetencje uczniów technikum hotelarstwa ZSHE”, realizowanego
w ramach  POKL, Priorytet IX.  Rozwój wykształcenia i kompetencji
w regionach, Działanie 9.2.  Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego
    rozpoczyna udział w szkoleniu OBSŁUGA KAS FISKALNYCH.

Terminy szkolenia:

Czytaj więcej:  Obsługa kas fisklanych

Czy w hotelu się tylko śpi i je?

W dniu 15.01.2015 r. uczniowie ZSHE kształcący się w zawodzie technik hotelarstwa, w ramach cyklu Z PASJĄ O HOTELU, uczestniczyli w spotkaniu z Panem Danielem Błaszkiewiczem dyrektorem ds. sprzedaży i marketingu w hotelu ANDERS w Starych Jabłonkach.
Prelekcję
zorganizowano w ramach projektu „PEWNIE W PRZYSZŁOŚĆ – nowoczesna edukacja i kompetencje uczniów technikum hotelarstwa ZSHE”, POKL, Priorytet IX. Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach, Działanie 9.2. Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego.


Manager hotelu Podlasie** w Ekonomiku

11 grudnia  2014 r. w ramach projektu "PEWNIE W PRZYSZŁOŚĆ – nowoczesna edukacja i kompetencje uczniów technikum hotelarstwa ZSHE” odbyły się zajęcia z ekspertem w branży hotelarskiej, panią Anna Narelmanager hotelu Podlasie** w Białymstoku. Tematem zajęć było: „Projektowanie pakietu usług dodatkowych”. Pani Narel podzieliła się z uczniami doświadczeniem zdobytym w czasie misji gospodarczych mających miejsce w Chinach i Stanach Zjednoczonych, organizowanych przez Klaster Marek Turystycznych Polski Wschodniej.  Następnie uczniowie  klasy III d  wysłuchali  informacji  dotyczących sposobów tworzenia pakietów usług dodatkowych. Pani manager w szczególności podkreśliła ważną rolę personelu w pracy hotelu i konieczność ciągłego dokształcania oraz kreatywnego myślenia. Ważnym elementem zajęć była praca w grupach, w których uczniowie tworzyli własne pakiety  usług dodatkowych.  Na zakończenie spotkania przedstawiciele grup prezentowali własne propozycje pakietów.

„Usługi hotelarskie w ruchomej bazie noclegowej i obsługa finansowa gości indywidualnych i zbiorowych (grup)” - prelekcja z cyklu "Z pasją o hotelarstwie"

18 grudnia 2014 roku odbyło się kolejne spotkanie z ekspertem z cyklu z PASJĄ O HOTELU w ramach projektu „PEWNIE W PRZYSZŁOŚĆ” – nowoczesna edukacja i kompetencje uczniów technikum hotelarskiego ZSHE. Klasy IId i IIe miały okazję wysłuchać wykładu Pani Joanny Dołmatow, która przybliżyła uczniom temat: „Usługi hotelarskie w ruchomej bazie noclegowej i obsługa finansowa gości indywidualnych i zbiorowych (grup)”. Właścicielka biura podróży Prestige Travel i wieloletnia pilotka wycieczek opowiedziała o specyfice i metodyce pracy pilota wycieczek oraz o współpracy między biurem podróży a obiektami noclegowymi i gastronomicznymi.

"Kluczowe czynnikiI sukcesu w branży hotelarskiej" - prelekcja z cyklu "Z pasją o hotelarstwie"

W dniu 16.12.2014 r. uczniowie ZSHE kształcący się w zawodzie technik hotelarstwa uczestniczyli  w  spotkaniu z Panią Moniką Wiensko kierownikiem  marketingu  hotelu ARISTO w Białymstoku.

Prelekcję  "KLUCZOWE CZYNNIKI SUKCESU W BRANŻY HOTELARSKIEJ” zorganizowano
w ramach projektu  „PEWNIE W PRZYSZŁOŚĆ – nowoczesna edukacja i kompetencje uczniów technikum hotelarstwa ZSHE” , POKL, Priorytet IX.  Rozwój wykształcenia i kompetencji
w regionach, Działanie 9.2.  Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego.

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.