EKONOMIK ZŁOTĄ SZKOŁĄ 2023
        w rankingu PERSPEKTYW
europejska
karta
mobilności

Menu Główne

Zaangażowanie lokalnego biznesu i społeczności lokalnej w efektywne kształcenie zawodowe - zagraniczna praktyka obserwacyjna ZSHE

Zaangażowanie lokalnego biznesu...


OKRES REALIZACJI PROJEKTU 31.12.2014 - 30.12.2015

BENEFICJENT

ZESPÓŁ SZKÓŁ HANDLOWO-EKONOMICZNYCH IM. MIKOŁAJA KOPERNIKA
W BIAŁYMSTOKU 

AUTORZY PROJEKTU EDYTA WOŹNIEWSKA I TERESA JERZEWSKA-PALMER

KOORDYNATOR PROJEKTU BARBARA GOŁUBOWSKA
ASYSTENT KOORDYNATORA TERESA JERZEWSKA-PALMER

 

PARTNER ZAGRANICZNY

ISTITUTO DI ISTRUZIONE SUPERIORE "GIOVANNI BOCCARDI" - TERMOLI , WŁOCHY

KOORDYNATOR PROJEKTU FRINE BRAVI

Konferencja podsumowująca

Konferencja podsumowująca projekt „Zaangażowanie lokalnego biznesu i społeczności lokalnej w efektywne kształcenie zawodowe – zagraniczna praktyka obserwacyjna nauczycieli ZSHE”

W dniu 30 listopada 2015 r. odbyła się konferencja podsumowująca projekt „Zaangażowanie lokalnego biznesu i społeczności lokalnej w efektywne kształcenie zawodowe – zagraniczna praktyka obserwacyjna nauczycieli ZSHE” .

Projekt finansowany był ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+ sektora Kształcenie i Szkolenia Zawodowe, a realizowany w ramach projektu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz szkolenia kadry kształcenia zawodowego”.

Cel projektu to realizacja w roku szkolnym 2014/15 zagranicznej praktyki obserwacyjnej przez nauczycieli przedmiotów zawodowych i kadrę zarządzającą oraz adaptacja i wdrożenie skutecznych rozwiązań stosowanych przez szkołę partnerską, prowadzących do zwiększenia efektywności kształcenia zawodowego.

Czytaj więcej: Konferencja podsumowująca 

II edycja konkursu „Tradycje Kulinarne Podlasia”

23.11.2015 roku w ZSH-E w Białymstoku odbyła się II edycja konkursu „Tradycje Kulinarne Podlasia”. Konkurs miał na celu ukazanie tradycji kulinarnych naszego regionu, propagowanie różnorodności potraw, pogłębianie wiedzy na temat produktów regionalnych, dokonywanie samooceny własnych umiejętności i rozbudzanie zainteresowań pomysłowości i inicjatywy.

Czytaj więcej: II edycja konkursu „Tradycje Kulinarne Podlasia”

Tydzień Dobrego Chleba i Zdrowego Stylu Życia

Dnia 20 października w naszej szkole obchodziliśmy  Tydzień Dobrego Chleba i Zdrowego Stylu Życia pod hasłem Chcesz „być trendy”, jedz chleb na zakwasie.  Akcja miała na celu zwrócenie uwagi zarówno uczniów jak i nauczycieli na to,  jakie produkty należy spożywać by być zdrowym i dlaczego jest to tak istotne. Na stoisku był dostępny zakwas  i przepisy na produkcję chleba. W dobrze skomponowanej diecie ważne miejsce zajmują przetwory zbożowe, w tym pieczywo, będące źródłem cennych składników odżywczych. Chleb znakomicie urozmaica dietę, gdyż zawiera różnorodne składniki pokarmowe: węglowodany, białka, tłuszcze o dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, substancji mineralnych (związki potasu, sodu, wapnia fosforu, żelaza, magnezu, manganu, selenu i inne, witaminy z grupy B i E oraz witaminy – substancje biologicznie aktywne pochodzenia roślinnego).  Zainteresowanie i degustacja produktów przygotowanych przez młodzież pokazała, że smaczne jest to, co zdrowe.

Renata Lubas
Anna Dżega

Podlaskie Wieści Oświatowe o eksperymentalnej lekcji otwartej w ZSHE

Podlakie Wieści Oświatowe o naszym projekcie

Konkurs „Tradycje kulinarne Podlasia”

18 czerwca 2015r. odbył się w naszej szkole konkurs: „Tradycje kulinarne Podlasia”. Zadaniem uczestników było przygotowanie prezentacji na temat wybranego dania kuchni regionalnej oraz zorganizowanie jego degustacji. Do konkursu zgłosiły się uczennice klas: ID i IE kształcące się w zawodzie Technik Hotelarstwa, które przygotowały prezentacje: kartaczy, sękacza i kutii. We wszystkie prace konkursowe młodzież włożyła dużo kreatywności i pracy, co sprawiło, że ocena i wyłonienie zwycięzcy było bardzo trudne. Po wnikliwej ocenie komisja postanowiła przyznać ex aequo trzy pierwsze miejsca:

- Karolinie Radziszewskiej – uczennicy klasy ID TH

- Karolinie Sokołowskiej – uczennicy klasy IE TH

- Katarzynie Wojszko – uczennicy klasy IE TH

Czytaj więcej: Konkurs „Tradycje kulinarne Podlasia”

Eksperymentalna lekcja otwarta

Lekcje otwarte są doskonałą okazją do wymiany spostrzeżeń oraz wnikliwych obserwacji pracy nauczyciela i uczniów

11 czerwca 2015 r. dyrekcja oraz nauczyciele przedmiotów zawodowych ZSHE uczestniczyli w lekcji otwartej  prowadzonej przez Panie: Teresę Jerzewską-Palmer i Barbarę Gołubowską. Lekcja została zorganizowana w ramach projektu „Zaangażowanie lokalnego biznesu i społeczności lokalnej w efektywne kształcenie zawodowe – zagraniczna praktyka obserwacyjna nauczycieli ZSHE” realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+ sektora Kształcenie i Szkolenia Zawodowe.

Pomysł zorganizowania takiej lekcji powstał podczas praktyki obserwacyjnej odbytej przez nauczycieli przedmiotów zawodowych ZSHE w kwietniu br. w ISTITUTO DI ISTRUZIONE SUPERIORE "GIOVANNI BOCCARDI" - TERMOLI (Włochy).

Czytaj więcej: Eksperymentalna lekcja otwarta

Prasa włoska o wizycie naszych nauczycieli w ramach projektu Erasmus Plus

 Il Quotidiano del Molise

Polscy nauczyciele z sektora turystycznego zwiedzają Uniwersytet w Termoli.

Współpraca, która pokazuje Molise w dobrym świetle.

aut. Lucia Rita Carfagno

W ramach programu Erasmus Plus, w piątek 18 kwietnia 6 polskich nauczycieli
z Białegostoku (miasta, które znajduje się w pobliżu granicy z Białorusią), razem z panią Friną Bravi, nauczycielką języka angielskiego z partnerującego Instytutu Techniczno-Handlowego Baccardi w Termoli, zwiedzali Uniwersytet w Termoli.

Projekt, za sprawą „Work Shadowing”, zakłada obserwację zasobów miasta, wśród których w zakresie dydaktyki jest również Uniwersytet w Termoli, dzielący się dobrymi praktykami. Polscy nauczyciele sektora turystycznego przyjechali ze szkoły, w której naucza się przedmiotów z dziedziny  turystyki, marketingu i cateringu.

Czytaj więcej: Prasa włoska o wizycie naszych nauczycieli w ramach projektu Erasmus Plus

Praktyka obserwacyjna we Włoszech

PRAKTYKA OBSERWACYJNA KADRY ZARZĄDZAJĄCEJ
I NAUCZYCIELI PRZEDMIOTÓW ZAWODOWYCH W
ISTITUTO DI ISTRUZIONE SUPERIORE "GIOVANNI BOCCARDI" - TERMOLI

W dniach 12 -18 kwietnia 2015 r. nauczyciele przedmiotów zawodowych i kadra zarządzająca (8 osób) uczestniczyli w zagranicznej praktyce obserwacyjnej w ISTITUTO DI ISTRUZIONE SUPERIORE "GIOVANNI BOCCARDI". Podstawą skierowania na praktykę byłudział w projekcie pt.

„Zaangażowanie lokalnego biznesu i społeczności lokalnej w efektywne
kształcenie zawodowe – zagraniczna praktyka obserwacyjna nauczycieli ZSHE”

w ramach projektu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz szkolenia kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+
sektora Kształcenie i Szkolenia Zawodowe.

Czytaj więcej: Praktyka obserwacyjna we Włoszech

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.