Aktualności internatu ZSHE
Spotkanie wigilijne w internacie
W dniu 18 grudnia 2023 r. odbyło się uroczyste spotkanie wigilijne, które zgromadziło społeczność internatu oraz zaproszonych gości.
Głównym celem tego wydarzenia było przybliżenie tradycji Świąt Bożego Narodzenia. W trakcie spotkania wszyscy uczestnicy mieli okazję złożyć sobie życzenia, delektować się tradycyjnymi wigilijnymi potrawami oraz wspólnym śpiewaniem kolęd. Nie zabrakło również jasełek o charakterze muzyczno-poetyckim. Całość wypełniona była miłą i serdeczną aurą, tworząc niezapomnianą atmosferę świąt w gronie internackiej rodziny.
Życzenia
WYBORY DO MŁODZIEŻOWEJ RADY INTERNATU
22 listopada 2023r. młodzież Internatu Zespołu Szkół Handlowo-Ekonomicznych im. Mikołaja Kopernika w Białymstoku wybrała swoich przedstawicieli do Młodzieżowej Rady Internatu.
Decyzją społeczności przewodniczącym MRI został Patryk Paszko, zastępcami: Aleksandra Krysik, Mateusz Bajko, sekretarzem Zofia Okulczyk.
Gratulujemy !
WIGILIJNE DZIEŁO POMOCY DZIECIOM. INTERNAT 2023
7 grudnia 2023 roku w Internacie odbył finał Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom.
Wychowankowie, jak każdego roku od 28 lat, przygotowali pyszne ciasta świąteczne: sernik, makowiec, szarlotkę, piernik, blok, marcinek, muffinki oraz słodką krówkę.
W przygotowaniu ciast w internackiej kuchence uczestniczyło trzynaścioro wychowanków.
Prezentacja i aukcja ciast odbyła się w stołówce internatu. Zebrane pieniądze przeznaczymy, jak każdego roku, na zakup świec Caritas na nasz wspólny internacki stół wigilijny.
Dziękujemy serdecznie wszystkim, którzy wsparli nasze działania!!!
MIKOŁAJKI W INTERNACIE
6 grudnia tradycyjnie wychowankowie naszego internatu zamienili się w pomocników św. Mikołaja. Po raz kolejny odwiedziliśmy małych pacjentów na Oddziale Pediatrii i Neurologii Dziecięcego Szpitala Zespolonego w Białymstoku. Dzięki wspólnej pracy i zaangażowaniu mogliśmy obdarować chore dzieci pluszakami, które zakupiliśmy z funduszy zebranych podczas kiermaszu muffinek i pizzy.
Dla wszystkich osób wspierających naszą akcję serdecznie dziękujemy.
Wieczorem nasi Mikołaje odwiedzili również wszystkich grzecznych wychowanków
w pokojach internackich.
WARSZTATY OZDÓB ŚWIĄTECZNYCH
29 listopada odbyły się warsztaty szycia ozdób świątecznych. Niepowtarzalne, bo wykonane ręcznie z uwagą i sercem, z pewnością dodadzą niepowtarzalnego klimatu. Choinki, skrzaty i bombki ozdobią pokoje internatu oraz choinkę w świetlicy. Wspólnie spędzony czas dostarczył dużo zabawy, śmiechu i wprowadził w radosną atmosferę zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia.
Organizator: Anna Łukaszuk
WARSZTATY KULINARNE "Naleśnikowy zawrót głowy"
Pod takim hasłem odbyły się kolejne zajęcia w kuchence internatu. Wychowankom zawrócić się mogło w głowie od pomysłów na rodzaje farszów do naleśników - od pikantnych po bardzo słodkie. Zachwyciło też wykonanie oraz forma podania i artystycznej dekoracji, którą wykonała młodzież. Zaangażowanie i współpraca zaskoczyły fenomenalnymi efektami, a śniadania już nigdy nie będą nudne.
Zapraszamy na kolejne wspólne gotowania.
Noc bibliotek w Centrum Edukacji Nauczycieli w Białymstoku
Wychowankowie internatu uczestniczą w "Nocy bibliotek
w Centrum Edukacji Nauczycieli w Białymstoku"
Po raz kolejny mieliśmy przyjemność uczestniczyć w „Nocy bibliotek”, której gospodarzem było Centrum Edukacji Nauczycieli w Białymstoku. Tegoroczne hasło imprezy to „Absurd nie czytać”.
Organizatorzy przygotowali moc atrakcji m.in. wystawę „Szyte, tkane, malowane” oraz spotkanie i warsztaty manualne z autorką. Mogliśmy również zwiedzić zakamarki biblioteki niedostępne na co dzień dla uczestników.
WARSZTATY ZDROWEGO GOTOWANIA
We wrześniu w kuchence internatu ZSHE odbyło się pierwsze spotkanie z cyklu „Warsztaty zdrowego gotowania”. Celem warsztatów jest promowanie zdrowej żywności wykorzystując sezonowe owoce i warzywa.
Mając na uwadze Międzynarodowy Dzień Jabłka uczyliśmy się piec szarlotki, placki z jabłkami oraz zrobiliśmy pyszny kisiel. Warto sięgać po jabłka nie tylko w formie surowej, młodzież udowodniła, że znakomicie smakują również w wypiekach.
Zajęcia pokazały, że praca w miłym towarzystwie może być przyjemna i dawać wiele satysfakcji. Gotowanie zakończyło się wspólną degustacją przygotowanych przysmaków.